Asansör sektörüne baktığımızda, Türkiye’de 1950’lerden sonra hareket kazanmış ve tamamen ithalat yoluyla ihtiyaçların karşılandığı bir sektör yapısından sıyrılarak kademeli olarak montaj ve aksam imalatı alanlarında yerli üretimin arttığı bir sektör yapısına dönüşmüştür. Özellikle 1990’lardan sonra artan talebe karşılık olarak büyümesini ve gelişimini sürdürmektedir. Türkiye’de asansör sektörünün doğrudan kentleşme ve buna bağlı olarak gelişim gösteren inşaat sektörü ile birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde, Türkiye’deki kentleşme sürecinin devam edeceği, eski yapıların yerine depreme dayanıklı yeni yapıların inşa edileceği gibi hususlar dikkate alındığında, inşaat sektörünün faaliyetlerine paralel olarak, asansör sektöründeki büyümenin devam etmesi kaçınılmaz olarak görülmektedir.
Sektöründe öncü kuruluşlardan biri olan, 30 yılı aşkın bir tecrübe ve geçmişe sahip firmamız, yüksek kalite ürünleri hizmetinize sunmaktadır. Bunun yanı sıra üretimimiz olan yüksek kalite G-FLEX marka asansör denge zincirlerimiz ile asansör sektörüne katkıda bulunmaktayız.
Güven Çelik Halat Ltd.Şti olarak asansör sektörünün ihtiyaç ve taleplerine, konusunda uzman kişilerle hızlı bir şekilde cevap vermeye önem gösteriyoruz. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve yüksek performanslı ürünleri sektörün hizmetine sunmaya devam etmekteyiz.
“ Sektörel gelişime katkı sağlıyoruz ”
Asansörde halat seçimi ile ilgili olarak çeşitli asansör tasarımlarında farklı halatlar kullanılır. Doğru halat konstrüksiyonunun seçimi aşağıdaki faktörler arasında yapılan optimizasyon ile sağlanabilir.
• Halat yorulmasına karşı yüksek direnç
• Yüksek aşınma direnci
• Düşük uzama
Not: Burada belirtilen öneriler, V kasnaklı ve 1:1 askı kullanılan kasnağa ve D/d Oranı = 40 olan makine motoruna göredir.
Halatlarda uzama, en fazla yanlış anlaşılan terimlerden ve kafa karışıklığının sebeplerinden biridir. Bunun nedeni halatın servis ömrü boyunca uzamasını öngörebilecek bir esneklik modülünün olmamasıdır. “Esneklik Modülü” kavramı normalde yalnızca çalışan malzemelerinin uzama davranışı ile bağlantılı olarak kullanılır. Bu sebeple çelik halat bileşenleri için halat uzama modülü kullanılır.
Bu terim aşağıdaki durumlarda karşımıza çıkar;
• İlk uzama ile alakalı olarak halat kısaltılması gerektiğinde,
• Kat seviyesini sağlamak için kabine yüklü ve yüksüz olarak dengeleme işlemi yapıldığında,
• Kabinin veya karşı ağırlığın yaylanmasında,
• Asansörün hızlanmasında veya yavaşlamasında.
Yük altındayken, halatlar uzamaya maruz kalır. Fiber özlü halatlar çelik özlü halatlarla karşılaştırıldığında daha fazla uzamaktadır. Halat ne kadar kompakt ve sağlam olursa, halat o kadar az uzayacaktır.
İki tip uzama görülür.
a) Yapısal uzama
Bir yük uygulandığında özün ve halat içindeki tellerin yerleşmesinden kaynaklanır. Çoğu yapısal uzama, yeni halatın
devreye alınmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkar.
b) Elastik uzama
Yükleme ve boşaltma ve/veya kabinin hızlanması ve yavaşlaması gibi ek kuvvetlerin uygulanmasından kaynaklanır. Esneklik modülü veya e – modülü, bir halatın uzamasını belirlemek için önemli bir faktördür. Bir halatın sarmal benzeri şekli nedeniyle, esneklik modülü düz bir çubukla karşılaştırıldığında doğrusal değildir. Uygulanan yüke bağlı olarak değişecektir. Yük ne kadar fazla olursa esneklik modülü de o kadar yüksek olur. Esneklik modülünün oluşmasında farklı yaklaşımlar vardır. Seçilen yönteme bağlı olarak, esneklik modülü belirgin bir şekilde değişecek ve dolayısıyla hesaplanan uzama için sonuçlar değişecektir. Esneklik modülü ne kadar yüksek olursa hesaplanan uzama o kadar düşük olur. Aşağıdaki grafik, asansör tasarımındaki tipik yük aralığının, halatın minimum kopma kuvvetinin yaklaşık % 2 ile %10 arasında değiştiğini göstermektedir, bu da yolcu taşımacılığı alanındaki yüksek güvenlik faktörlerinden dolayıdır. Bu yük aralığında kurulan bir esneklik modülü genellikle artan yük aralıklarına kıyasla daha düşüktür, ancak her bir yük artışı için beklenen uzama daha yüksek olacaktır.